Als je wil weten waar Shakespeare de mosterd vandaan haalde, dan kom je bij Der Ring des Niebelungen terecht. Brunhilde en Siegfried, da’s Romeo & Juliet avant la lettre. Als je wil weten waar Tolkien door ge├»nspireerd werd, kom je evenzeer bij dit Godenschemering-epos terecht met centraal de ring die menig drager ervan vervloekt. Voor Jarry is deze reeks een opstap en leert hij omgaan met oude mythes en sagen, een onderwerp dat hij nog veelvuldig zal ontginnen na deze leerschool. Degene die achteraf pas echt openbloeit, is Djief. Acht jaar na dit laatste deel (verscheen oorspronkelijk in 2012 in het Frans), nu indrukwekkend bezig in Dangerous Liaisons. Ondanks de lange duur (6 albums plus een nulnummer) is Godenschemering langdradig en voelt veel onontgonnen aan. Beschouw de reeks als een leerschool voor twee jonkies.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *