Mark Millar schrijft een geweldige, ‘super’dynamische kroniek over enkele ‘super’helden die samengesteld een team moeten vormen om te mensheid te behoeden voor het kwaad. Je leest wederom de hergeboorte van bepaalde iconische grootheden, zij het vanuit een verrassend nieuw standpunt. Weg met alle voorkennis, laat je overdonderen door deze Ultimate Avengers. Hoe geweldig dat ritmische verhaal ook, het zijn Bryan Hitchs tekeningen die voor dat extra surplus zorgen. De openingsscène van 22 pagina’s is meeslepend en geeft een goed chaotisch beeld van een militaire bestorming, de landing tijdens Saving Private Ryan waardig. Voorts is het een opbouw (de kleuren worden halfweg iets te flashy) die doet verlangen naar meer. Uitstekend.

Dat Mark Millar niet enkel provocatieve Kick Ass-achtige pastichestrips op het superheldengenre maakt, bewijst de scenarist met bravoure in Ultimate Avengers. Hoe hij de persoonlijkheden van die Goddelijke übermenschen portretteert met hun onvolmaaktheden en zinnige monologen die ze spuien, het vermenselijkt het gegeven. Ieder heeft wel zijn of haar duister kantje dat je met handschoenen zachtzinnig moet bespelen, wil je niet dat het tot een desastreuze woedeuitbarsting komt. Gefocust op vijf van die uitzonderlijke genieën krijg je een heerlijk staal van wat ieder van ons in meer bescheiden vorm in zich heeft. Millars dialogen laten de fictie de werkelijkheid inhalen. Welke acteurs mogen de licentiehouders inzetten om die superhelden op het witte doek te spelen? Samuel L Jackson staat alvast vast! Ook een pluim voor het sterke werk van Bryan Hitch wiens menschen van vleesch en bloed met veel karakter en emotie alle dialogen perfect acteren. Acteren? Neen, bij hem is dat natuurlijk. Ultimate Avengers 2: topstrip.

Mark Millar kan overweg met al die drukdoende superheldenpersonages en hun capsones. Getormenteerd dragen ze wel een last mee, een last die hen sterfelijk maakt en waardoor de onderlinge confrontaties begrijpelijk zijn. Spannend realistisch geschreven met een plotwending die doet hunkeren naar een climax. Bryan Hitch versterkt.

A-dem-be-ne-mend. O zo stoer ook. Mark Millar neemt je mee op een gemakkelijk te overbruggen hindernis. Ogenschijnlijk. In Ultimate Avengers zit zo veel schwung, geniet je van de plottwists en smacht je naar het vervolg. Bovendien houdt Millars insteek steek. Spannend en ontspannend.

Het moest er ooit van komen: de ultieme Ultimate Avengers-climax. Mark Millar schrijft een spectaculaire finale voor de blockbuster waarin de wrekers de finale wraak nemen op de buitenaardse tegenstanders. Dit keer niet als cowboys tijdens een rodeo om de wilde dieren te temmen. Neen, nu gaan ze zelf als opgefokte stieren te keer om met hun bloeddorstige hoorns de opponenten te doorklieven. Het ultieme bevrijdingswapen krijgt zelfs geen ereplaats op de cover, ongetwijfeld om de verrassing erin te houden. Kosten noch moeite werden gespaard (het voordeel van de strip, slechts de artiest moet de klus klaren) om het zo uitzinnig en destructief mogelijk voor te stellen. Mark Millar zorgt er met zijn dialogenkunde voor dat de oneliners extra voldoening geven. Ultimate Avengers, puur plezier.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *