Gebruik je de Franstalige site Bedetheque als referentie, dan komt dit album bijna als slechtste uit de hele reeks naar voren, volledig onterecht. Ongetwijfeld omdat het dit keer geen archetypische Franse benadering betreft: niet de eigen geschiedenis staat centraal, Pécau gaat het over de landsgrenzen zoeken. De robot van Metropolis is vooral opwindend omdat de iconische figuur uit Fritz Langs film centraal staat. De totstandkoming, de zoektocht, de financiële problematiek met het nazistische regime in de nek hijgend, overgedisciplineerd toekijkend om zelf de regie in handen te kunnen nemen. Dit twaalfde deel overleeft vooral door dat extatische nostalgiegevoel, een filmklassieker die 95 jaar na datum terug in de schijnwerpers wordt geplaatst. Tof.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *