Deze bundeling is een overdreven verheerlijking van een stuk jeugdsentiment en maken de strips gewichtiger dan dat ze zijn. Uiteindelijk is het toch maar een doorsnee-amusementsstrip. Over Parcifal: mooi omschreven als afspiegeling van een Bildungsroman, een andere Nederlandstalige benaming is een Coming of age-verhaal. Parcifal ondergaat de openbarende ontgroening van onschuldige jongeman tot rechtvaardige volwassene. Uiterst interessant: de deelname van Johan en Lancelot aan het verhaal is tot een minimum herleid. Over Drie huurlingen: Shishinin no samourai en in het Wilde Westen verfilmd als The Magnificent Seven. Geen zeven maar drie huurlingen (samen met Johan erbij) zetten zich in om een geteisterd dorp te redden. Nobel en heroïsch, alles staat in het teken van (ge)vechten, met het ultieme offer als eindresultaat. Memorabel. Over De hamer van Thor: twee geduchte wapens vormen het centrale gegeven in dit boek. Enerzijds Thors hamer en anderzijds de Trollenspeer. Beiden in handen van personen die er nogal misbruikend mee omgaan. Nu dat er zich een love interest openbaart, killt Biddeloo meteen zijn darlings. Waarom gebruikte die sukkel van een Johan de speer niet eerder? Het zou heel wat onheil hebben kunnen voorkomen. Over De Lorelei: waar komt de bedwelmende stem vandaan die menig schip tegen de klippen laat lopen? Johan, naast nobel ridder, lost het als een middeleeuwse Sherlock Holmes op. Over De weerwolf: heel af en toe haalt Biddeloo uit met een sterke pose of een straf perspectief. Helaas vergt het helse studioritme voor een snelle productie met behoorlijk wat amateuristische fouten. Legendes worden te pas en te onpas bovengehaald. Thor, de Lorelei, een weerwolf, het kan niet op. En over De voorspelling: zat Biddeloo in tijdnood, had hij tekenachterstand, het voordeel van in een studio te werken, is dat je wel een beroep kan doen op een collega als de nood het hoogst is, ook al is dat dan eentje die minder goed tekent. Stroken 53 tot en met 68 zijn duidelijk niet van Biddeloo, met een haast onherkenbare, uitgemergelde Johan (strook 58, kader 3). Het verhaal? De redder in nood komt te gepaste tijde tussenbeiden. Wantrouwen en vertrouwen, op wie kan je nog rekenen?

6/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *