Les Humanoides Associés is de oorspronkelijke uitgever, eentje die diepgeworteld duidelijk Philippe Thirault in de rangen heeft. Onwaarschijnlijk, het platform dat deze middelmatige schrijver steeds krijgt, alsof de scenarist mede-aandeelhouder is? De lijdensweg van Bernhard is zo steriel en doet – in tegenstelling tot de grootse cinema waarnaar verwezen wordt – niet wegdromen. Het rakelt de Joodse situatie in China op met de Japanse bezetter niet op de achter-, wel op de voorgrond. Pathetisch, niet Pathé-tisch, oppervlakkig en met gekweekt drama word je niet geraakt door het steriele lijden van de hoofdpersoon. Het doorzettingsvermogen mag dan beloond worden met een happy end (niet in het massagesalon), de lijdensweg duurde in totaal 110 pagina’s. Het rudimentaire, efficiënte tekenwerk van Jorge Miguel zorgt nog voor enige opwinding.
18-10-2018

6/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *