De twintig pagina’s introductie zijn zo’n beetje als Serons tekeningen: stijfjes. Enkel de coverontwerpen vallen echt op. Over Twintigduizend mijl onder de aarde: twintigduizend mijl onder de aarde, met Jules Verne als culturele referentie, daar stopt de overeenkomst met het geschreven boek meteen. Echt verrassen doet de scenarist niet, eerst éénderde van verhaal opeisen om de reis te rechtvaardigen om dan pas geconfronteerd te worden met fantastische elementen. Twintigduizend mijl onder de aarde, opzienbarend saai. Over Van harte, Mama!: doorstaat de tand des tijds niet: is oubollig, oninteressant, onvolmaakt en ontroerend middelmatig. Als hommage aan degene die je gebaard heeft is het slechts het begin van een eloge. Probeer eens niet te kapseizen op dit stuurloos schip. Vallen op door hun gastrol: Agent 212; Vondelaar; Melisande en een Natasja-kloon. Over Duels: wat als twee aartsvijanden het finaal tegen elkaar opnemen? Het is een cliché maar kan wel spetterend overkomen. Helaas is het bij Seron niet meer dan een scheet in een fles, een luchtige plot met een reukje aan. De spanning is niet te snijden en de humor ver zoek. Uiteindelijk staan de twee protagonisten nooit echt tegenover elkaar en eens Diergaard zijn opponent te pakken heeft, laat deze hem weer vrij! Het feit dat Seron zijn neefje Clarke er onrechtstreeks bij betrekt (de strip binnen de strip) is wederom een originele vondst. Echter slechts gebruikt als gadget zonder meerwaarde. En over Bil van Klei & Zn: Seron heeft interessante ideeën en hekelt hiermee de ondergeschikte positie van de Indiaan in de huidige multiraciale Amerikaanse maatschappij. Serons verhalen lezen even koppig als het gedrag van Bils zoon, de jongen die overal en aan iedereen lak heeft, trekt zich nergens iets van aan, ondermijnt elke autoriteit en doet alles op zijn manier gebruikmakend van magie. Seron tapt uit eenzelfde vaatje: even eigengereid strips makend gebruikmakend van de eigen stripmagie. Chaotisch, subversief zelfs, helaas ook ongeloofwaardig. Bil van Klei & Zn mist structuur.
08-11-2020

5,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *