Over deel 1: een poging om actiescènes uit bijvoorbeeld Saving Private Ryan te imiteren, de hectische thrillerverovering van een ingenomen stad aan de hand van verschillende persoonlijkheden. Je moet al van goede huize zijn om dit op papier te kunnen overbrengen: de chaos, de claustrofobie, de angst, de overmoed, de waanzin. Koeniguers missie is niet geslaagd. De traditionele stripinvulling kan de suspense niet evoceren. Neukölln, eerder saai. Over deel 2: een Franse eenheid die aan het Oostfront vecht om Berlijn te behoeden van een Russische inname. Je moet er maar zin in hebben. Koeniguer vertelt het verhaal van de universele soldaat die in een uitzichtloze oorlogssituatie probeert te overleven. Net als in The Thin Red Line overspoeld door een hele resem personages die je onmogelijk van elkaar kan onderscheiden en evenmin verrijkt met de kenmerkende poëzie. Leesbaarder dan het eerste deel, al krijg je geen vat op de flashbackscènes van Claudel.
06-12-2020

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *