Fantastische chronologische compilatie met een terecht verheerlijkend dossier dat aan de hand van tal van bronmateriaal de ontstaansgeschiedenis in een mooi jasje verpakt. Over De Struikrover: pure Tex Avery-slapstick, absurde Monty Python-humor, surreële Robin Hoed-gags, met talloze mislukte struikrovende pogingen, al dan niet vermomd. Snul Gilles delft voortdurend het onderspit. Hanco Kolk is nog zoekende naar de vormelijke stijl. De Struikrover, als begin niet de hoogste hoogvlieger, maar je herkent het doldwaze potentieel. Over De Spaanse furie: met de drie Spaanse soldaten als sidekick, net als de Romeinen voor een extra komische noot zorgend als bij Asterix. Geschift, gezellig en lekker de kleine kantjes van de mens (hebzucht, jaloezie, …) blootleggend. Gilles de Geus groeit! De Spaanse furie is de uitzondering in dit boek: twaalf pagina’s, één verhaal. Het gaat de auteurs goed af. Over Storm over Dubbeldam: de cast wordt uitgebreid met de onverbeterlijke, zwijgzame Leo (een beetje Kevin Smiths Silent Bob) en de breedsprakerige Lumeij. De echte Geuzen komen in aanraking met hun naamgenoot die eigenlijk niets met hun vrijheidsstrijd te maken heeft, toch nemen ze hem op in hun rangen in de hoop gezamenlijk grootse daden te verrichten. De Wit en Kolk buiten elke woordgrap uit en zorgen voor een inventief, komisch feest. De auteurs worden volwassen en bewijzen ook het langere werk aan te kunnen. Over De Zustertorens: de Geuzen en de Spanjaarden willen elkanders toren veroveren. Wie slaagt er het eerst in? Kolk en de Wit gaan op hetzelfde elan verder. Twee legers tegenover elkaar en ondanks de oorlogssérieux er toch iets grappig van maken. Humor van de bijna bovenste plank.
10-12-2020

7,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *