Werd reeds aangeboden op 13-11-2019. Over De Lange Stilte: handig, zo’n integrale editie van twee Franse albums waarbij Glénat het zelf niet meer nodig achtte deze Stalner te vertalen. Dark Dragon Books haalt wel een stuk van het Prestige weg door het formaat ietsje te verkleinen). Zonde. De lange stilte valt niet enkel letterlijk voor de hoofdpersoon op te nemen, ook de plot de schrijver achter tal van mysterieuze gebeurtenissen. Hoewel er maar weinig spelers zijn, heb je geen enkel idee wie ook maar de verantwoordelijkheid draagt voor de aanslag. Stalner is erg karig met hints en eist dat je zelfs afwacht tot de finale ontknoping. De lange stilte, een professioneel gemaakte semihistorische thriller, een gezonde oefening van Stalner om voor een keer het Franse grondgebied nog eens te verlaten. Over Jos Beaugard: Een langspeelfilm, je zet die tijdens het bekijken ook niet op pauze om even op adem te komen. Wanneer stripmakers doelbewust een breuklijn creëren om aan het beleid van de uitgever te voldoen (doorgaans verhalen van 48 pagina’s produceren), heb je die natuurlijke opsplitsing bij een integrale editie niet. De eerste helft gaat meteen onvervaard in de andere over. Nochtans kan je die in deze situatie goed gebruiken want de voice-overkeuze van schrijver Mosdi is behoorlijk vermoeiend. Oké, Jos Beaugard (waarom niet de oorspronkelijke naam Josse Beauregard behouden, het betreft immers een Fransman) is een uitstekende kroniek vol recht-voor-de-raap-avontuur met een onverbeten doordouwer in de hoofdrol. Een rebel toch gedisciplineerd genoeg om enig plichtsbesef aan de dag te leggen en voor het vaderland op te komen, toch zeker als krijgsgevangene. De tekeningen van Majo hebben net als de protagonist karakter en tillen het verhaal naar een hoger niveau. Krijgen we alsnog een ‘vervolg’ ooit te lezen? Niet noodzakelijk. Op zich staat deze mythe van Jos Beaugard als een huis.
15-06-2017

6,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *