Peyo creëerde geen meisjesdorp, je ziet hem ook niet meteen de Grommerds laten opdraven, laat staan de inkleurtechniek van de albums volledig veranderen (geldt dat ook voor de live-action-films?). D’r is heel wat waarover je struikelt in dit atypische Smurfenuniversum. Dat overpolitiekcorrecte (de positie van de vrouw accentueren), de zoektocht naar nieuwe erfvijanden (Grommerds versus Gargamel). Een onbevooroordeeld lezer struikelt daar niet over en kinderen gecharmeerd door die blauwe ventjes al helemaal niet. Het verraad van Smurfbloesem klaagt net als in andere Smurfenverhalen het op mensengelijkende gedrag aan, de jaloezie die ervoor zorgt dat door verraad de hele gemeenschap bedreigd wordt. Zonde komt voor de val. Komt de figuur van Smurfbloesem alsnog tot inkeer? De zeemzoete, rozige achtergronden trekken bedoeld vrouwelijke lezeresjes aan, het neemt de agressie uit de traditionele Smurfenstrips weg. Charmant en betoverend, zoals Peyo’s oorspronkelijke creatie. Met soms een zeer mooi schaduwspel (plaat 11, de nachtscène).
15-12-2020

6,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *