Over Thanos is terug 1: dé Jeff Lemire van Essex County uit het ‘alternatievere’ circuit heeft reeds lang een nieuwe roeping gevonden door te schrijven voor de grote Amerikaanse striphuizen Marvel en DC. Taal en schrijfwijze zijn beduidend anders, de oorspronkelijke self publishing leerschool heeft Lemire gekneed en dat resulteert in een andere kijk op het genre. Jammer dat je via hem moet kennismaken met het ultieme zielloze kwaad Thanos. Waarom medelijden opwekken met deze wereldvernietigende veroveraar die zonder scrupules in een vingerknip ledematen afrukt en levens ontneemt? Het is niet enkel Lemires benadering van het gegeven die het interessant maakt, ook Mike Deodato Jrs tekeningen en composities staan ver boven de middenmoot. Bekijk dus Thanos is terug los van de inhoud en je geniet met volle teugen. Over Thanos is terug 2: al heb je geen affiniteit met de materie, het schouwspel is spectaculair en uitzonderlijk. De wreedaard die vermorzeld wordt, je zou het moeten toejuichen, al bewijst het eerder de even negatieve en bloeddorstige ingesteldheid van Thanos’ opponenten. Deodato en Lemire brengen sfeer over, de vonken knetteren van de elektrostatische scènes. Thanos is terug, inhoudelijk weinig interessant. Visueel daarentegen, om te likkebaarden.
29-08-2019Over de Godengroeve 1: Thanos is uitgerangeerd en moet zijn weg terugvinden via een letterlijke overlevingstocht. Kan hij zonder hulp van buitenaf zijn positie terug innemen? Voor verwrongen geesten die liever de hel induiken om met de gedoodverfde duivel te sympathiseren en die alsnog een heldenstatus toebedeeld zou kunnen krijgen bij het bestrijden van een nog groter kwaad (bestaat dat wel?)! Professioneel gemaakt, al vraag je je af waarom Jeff Lemire zich hiertoe leent. Over Godengroeve 2: waarom je de moeite getroosten om je in te leven in het ultieme kwaad? Jeff Lemire doet zelfs niet de moeite om de ziel van de zielloze Thanos te doorgronden. Een schoolvoorbeeld van hoe te sympathiseren met een wezen dat geen sympathie behoeft, tenzij je over een verwrongen geest beschikt. Thanos, de Godengroeve, ofte hoe je ontmenselijking het beste moet weergeven. Professioneel gemaakt, maar o zo kil. Over Thanos wint 1: kijk je na lezing nu al uit naar het vervolg en slot in deel 2 van de winnende Thanos? Neen. Waarom deze doodzaaier op een pied de stal plaatsen? Waarom sympathie proberen op te wekken voor één van de meest duistere zielloze zielen in het heelal? Omdat liefde ermee gepaard gaat natuurlijk. Kan Donny Cates dit alsnog rechttrekken en er echte emotie (en inhoud) in steken? Shaw tekent de rauwe, duistere materie naar behoren. Over Thanos wint 2: Halleluja, ook hier kan je nu een goddeloos kruis over trekken. Duister, doemdenkend, doods, de verheerlijking van een interstellaire wreedheid met voor een keer niet een mens in de hoofdrol.
20-04-2020

5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *