Over Wika 1: Olivier Ledroit blijft bewondering afdwingen voor de uitbeelding van zijn groteske fantasy-fantasiëen. Deze moderne nakomeling van Philippe Druillet laat eveneens de pagina’s baden in een immense overdaad gekarakteriseerd door een (over)gesatureerd kleurpalet. Vergeet de zonnebril niet op te zetten! Een ding dwarsboomt dat respect, de keuze van en in de verhalen. Kledroit zit zo in de materie dat het overbrengen niet vlekkeloos verloopt. Plus de balans om steeds naar dat negatieve te neigen, opent weinig hoopgevende perspectieven. Wika, een visueel spektakel dat alle windrichtingen uitgaat, maar na enkele bladzijden ben je het noorden reeds kwijt. De hoge(re) quotering is voor het tekenwerk. Over Wika 2: alsof je in een snoepwinkel stapt overdonderd door al die zeemzoete kleuren en daardoor niet weet waar eerst kijken en wat te kiezen. Ledroit maakt het nog moeilijker omdat je er de smaak ook niet van kan bepalen. Wie is goed, wat is slecht? Zie je er wit uit, dan doorbreekt hij het cliché want de ziel is zwart. Een Wika daarentegen, vertegenwoordigt de Zwarte Feeën. Laat de explosie van geweld zich voltrekken, dompel je onder in een extatische orgie van overdaad. Over Wika 3: telkens denk je, kan het bombastischer? Ja! Olivier Ledroit haalt zelfs niet het onderste uit de kan om te imponeren. Zijn dubbelpagina’s zijn overdonderend dat je baadt in de cyberpunk-fantasy waarin het allergrootste kwaad het opneemt tegen het opperste goede. Om die overdaad extra te accentueren, braakt hij er een resem beschrijvingen bij. Waar eerst te kijken? Of toch ‘gewoon’ lezen? Vermoeiend. Voer voor liefhebbers van het explotische genre. Over Wika 4: Bewondering enerzijds, afkeer anderzijds. Hoe Ledroit de pagina’s letterlijk op hun kop zet, niet van links naar rechts, wel van boven naar beneden, je boek een kwartslag draaiend. Altijd maar grootser om het culminatiepunt te bereiken. Bij Ledroit is het nooit een bescheiden kamerensemble, bij de dirigent is het altijd een zo voltallig mogelijk orkest.
01-10-2020

6/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *