Gebaseerd op het meesterwerk van Albert Sánchez Piñol, altijd gevaarlijk om daar op de cover mee uit te pakken, want dan verwacht je ook een meesterwerk te kunnen lezen, wat Victus helaas niet is. Een goede historische strip daarentegen wél! Niet zozeer omdat de context volledig gekaderd wordt, het geschiedkundige aspect is maar een onderdeel, net wel omdat alles gefocust is op de ontwikkeling van de rebelse opperopportunist Marti Zuviria die ondanks zijn grote mond toch vaak tegen de lamp loopt. Vooral de entourage waarin hij terechtkomt is interessant, Vauban als leermeester hebbend blijkt zowel voor hem als voor de lezer erg verrijkend. Jammer dat daar halfweg een eind aan komt, de levensles had nog een tijd mogen duren. Geen paniek, Marti Zuviria’s levensweg blijft boeien en verrast met onvoorziene omwentelingen. Tekenaar Dalmases is braaf klassiek, met enkele uitschietende pagina-composities (15, 17, 26-27), de inkleuring van Marc Sintes geeft het een realistischer karakter.
28-10-2018

7/10

De geschiedenis is het decor, Marti Zuviria is de drager, een eigenzinnig personage dat ondanks zijn zoektocht naar de ware toedracht van Vaubans laatste woorden vooral met zichzelf in de knoop ligt. Zijn ontmoetingen bepalen zijn pad, het geluk van de altruïst blijft beperkt want niet al de keuzes die hij maakt leveren succes op. De historische achtergrond valt niet altijd te plaatsen (dit keer ook zonder achtergronddossier) waardoor veel van het decor wegzinkt als voetnoot in de geschiedenis. Desalniettemin blijft Vidi boeiend.
28-10-2018

7/10

Gebaseerd op het meesterwerk van Albert Sánchez Piñol, altijd gevaarlijk om daar op de cover mee uit te pakken, want dan verwacht je ook een meesterwerk te kunnen lezen, wat Victus helaas niet is. Een goede historische strip daarentegen wél! Niet zozeer omdat de context volledig gekaderd wordt, het geschiedkundige aspect is maar een onderdeel, net wel omdat alles gefocust is op de ontwikkeling van de rebelse opperopportunist Marti Zuviria die ondanks zijn grote mond toch vaak tegen de lamp loopt. Vooral de entourage waarin hij terechtkomt is interessant, Vauban als leermeester hebbend blijkt zowel voor hem als voor de lezer erg verrijkend. Jammer dat daar halfweg een eind aan komt, de levensles had nog een tijd mogen duren. Geen paniek, Marti Zuviria’s levensweg blijft boeien en verrast met onvoorziene omwentelingen. Tekenaar Dalmases is braaf klassiek, met enkele uitschietende pagina-composities (15, 17, 26-27), de inkleuring van Marc Sintes geeft het een realistischer karakter.
28-10-2018

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *