Documentalist en journalist Sacco verdiept zich met volle overgave in een onderdrukte bevolkingsgroep die net als de Amerikaanse inheemse bevolking kaalgeplukt werd door geïmporteerde, exploiterende imperialistische machinerieën die enkel dienden om de Westerse hebzucht verder te voeden. Wat eerst nog idyllisch begint met het belichten van het rondtrekkende zigeunerbestaan, de woeste maar ‘natuur’lijke strijd tussen mens en jawel de natuur, wordt algauw een historisch overzicht hoe een land op slinkse wijze kaalgeplukt werd, gevolgd door de bewustwordingsfase van barricadestrijders die hun rechten weer willen opeisen. Grappig hoe jeugdig idealisme weggewimpeld wordt door de ouderen, volgens de filosofie, alles komt toch terug aan het land, want wat stellen die centen nu voor? Joe Sacco doet dat op zijn eigengereide manier, de inhoud van de interviews wordt naar getekende beelden omgezet om het allemaal verder visueel te omkaderen. Terug aan het land, een stevige brok om achter de kiezen te krijgen, is ideaal voer voor eenieder die ons bewustzijn verder wil aanwakkeren. Wederom een huzarenstuk van Sacco.
03-03-2021

6,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *