Naast het geluk dat je nu quasi ten volle (dit had absoluut in zwartwit uitgegeven moeten worden) kan genieten van Kresses innemende reeks over de oorspronkelijke inheemse Amerikaanse bevolking goed gedocumenteerd met een stevige inleiding, is de toevoeging van het onafgewerkte tiende deel een échte kers op de taart. Dan pas zie je hoe mooi, krachtig, goed georkestreerd en visueel spannend Kresse in alle naaktheid (ja, zonder kleuren) onooglijk mooi kon vertellen. Zelfs in de nadagen van zijn carrière tovert hij het allerbeste uit de hoge hoed, met ziel en professionalisme, een masterclass van hoe het moet (verdient op zich al een 9/10). DE lokroep van Quivera, zó mooi. Over De Gierenjagers: eerder gierige jagers die allemaal net als Mes-Tih-Soh, bezeten zijn door het blinkende goud. Maar eerlijk waar, wat heb je eraan in die woestenij waar het indianenvolk absoluut geen waarde aan hecht. De Gierenjagers illustreert een non-klopjacht waarbij veelal – bij gebrek aan paard – achter de feiten aangehold wordt. Over De prijs van de vrijheid: steeds maar weer dwalen over die eindeloze vlaktes. Het leven binnen een indianenstam waar de rust verstoord wordt door de komst van de harige mannen en hun obsessie voor die gele steentjes. Goud dat ook Mes-Tih-Soh voortdurend in de ban houdt. Kresse offert wederom een belangrijk personage op. Niets is eeuwig. De prijs van de vrijheid is hoog. Wat een tekeningen. Over De eer van een krijger: lijkt rauwer, harder van tekeningen, maar dat kan ook liggen aan de kwaliteit van het bronmateriaal. Dit negende deel gaat op hetzelfde elan verder, de overlevingsdrang van de Indianen is groot, toch zeker om zich te verdedigen door die vreemdelingen met hun donderstokken. Hoe echter de totale ondergang vermijden als je niet met gelijke wapens kan strijden. De Indianenreeks, een beschaafde, moderne benadering van een onderdrukt volk dat ondanks alles toch zijn waardigheid weet te behouden.
28-02-2021

8/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *