Te onthouden uit het dossier voorin: dat de reeks teert op de woordgrappen die na lezing helaas in het Nederlands in het water vallen. De weinige voorbeelden die gegeven worden in de taal van Molière lieten alvast in de vertaling geen indruk na. Integendeel, je leest gewoon een strip zonder de dubieuze finesses. Over Miss Rakelings: een oude avonturierster wil mee met Maarten de lucht in. Is dat wel zo’n goed gedacht wanneer je een belangrijk geldtransport moet doen? Goed idee, het oude, kloeke besje dat meer woorden heeft dan daden. Hoewel, ze is zich van geen kleintje vervaard. Helaas is de afwikkeling snel en ontoereikend. Met Miss Rakelings schiet Godard verre van raak. Over De emir met de 7 bedoeïenen: de running gag is de manier waarop de jonge, laffe jongen zich steeds weet te verstoppen achter Maartens torso (of elders) zonder zich in een of andere confronterende positie te plaatsen. Ja, hij die emir moet worden, durft zijn verantwoordelijkheid niet op te nemen. Sympathiek. Over Mijn vriend Jan (8 platen): Maarten rakelt het verhaal van zijn vriend Jan op. Tot nu toe toch wel één van de beste Maarten Milaan-verhalen vol melancholische poëzie. Alsof het uit het persoonlijke herinneringsdoosje van de auteur werd gehaald. Emoties troef in Mijn vriend Jan. Supertof. Over Ijs voor de Maharadja: veel drukdoenerij bij de opa die het gevecht met de dood wil aangaan. Het cryogeniseren hield Godard duidelijk in de ban dat hij er een strip rond zou bouwen. Een interessant uitgangspunt, echter, de manier waarop Godard het uitwerkt is niet zo memorabel. Over Het onmogelijke onder handbereik (12 platen): Maarten vertelt over een onwaarschijnlijk avontuur. Godard gaat de psychedelische toer op. Was het een droom of werkelijkheid, niemand zal het weten, al klinkt Maarten er rotsvast van overtuigd. De vrouw die hij toen zag op een onbewoond eiland, dat was pas liefde! Onverklaarbare poëzie. En Over Ijs voor de Maharadja: veel drukdoenerij bij de opa die het gevecht met de dood wil aangaan. Het cryogeniseren hield Godard duidelijk in de ban dat hij er een strip rond zou bouwen. Een interessant uitgangspunt, echter, de manier waarop Godard het uitwerkt is niet zo memorabel.
03-03-2021

6,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *