Om nieuwe reeksen te promoten helpen ‘referentiepunten’. Waarmee kan je zo’n reeks het best vergelijken om de potentiële lezer warm te maken? Malcolm Max heeft veel weg van Aspis. Een getalenteerde Sherlock Holmes-speurder met sidekick (in het paranormale) moet mysterieuze moorden ophelderen. Mennigen en Römling maken er geen zootje van, zelfs wanneer je er niet in gelooft is hun relaas geloofwaardig. Gek genoeg doet Malcolm Max nog aan iets denken: Blake & Mortimer. Niet vanwege de grafische stijl, geen klare lijn, wel door de iets meer uitgebreide dialogen en verbindingsteksten annex voice-over-gedachtegangen. Met als groot verschil: de literaire, beschrijvende waarde. Een pluim voor vertaler Ben Kamphuis die de frivoliteiten eveneens in de taal van Bredero weet te bewaren. Zowel in Body Snatchers als in Wederopstanding (uitstekend dat ze gelijktijdig verschijnen) dansen de volzinnen over het blad zonder dat ze het geheel overmatig verzwaren. In tegenstelling tot een Blake en Mortimer vult dit het leesplezier aan. Reeds enkele jaren oud, nu gelukkig in het Nederlands. Malcolm Max, uitstekende detectivekwaliteit.
15-04-2021

8/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *