Wow, uitgever Dark Dragon trakteert met volwaardige 64-pagina strips, zijn alle drie de delen even gevuld? Om de koopkracht te spreiden netjes opgedeeld in boeken van 9,95 euro. Da’s finaal toch vergelijkbaar met de integrale edities van Lion nog niet zo lang geleden. Eindelijk nog eens grafisch en inhoudelijk een interessante Batman-piste. Sean Murphy mag alles, én het verhaal én de tekeningen afleveren. Viriel duister met veel zwart gevuld, strakke arceringen en een lijnrechte, hoekige inktvoering. Esthetisch mooi, een stukje Sienkiewicz flakkert op. Je moet al iets meer thuis zijn in het Batman-universum met al de protagonisten en tegenstanders die opduiken, maar de uitgediepte tegenstrijdigheid tussen de genezen Joker en de afvallige vigilant biedt mogelijkheden die je eerder al zag in Dark Knight-klassiekers. White Knight intrigeert, je nieuwsgierigheid wordt meteen bevredigd, gelijktijdig verscheen immers deel 2. Ondanks dat ongelooflijke knappe tekenwerk van Sean Murphy, moet er nog een artistieke goochelaar geloofd worden: Matt Hollingsworth. Met een beperkt palet de sfeer weergeven, af en toe geaccentueerd door het moordende rood. De plot ontwikkelt zich verder met de gek die normaal doet en de held die zich laat vangen in de antiheldenrol. Wie wordt finaal de ridder op het witte paard? Duister en wreed, zoals het er in Gotham City aan toegaat. Voegt Murphy echt een stukje ongekende familiegeschiedenis van de Waynes toe? Meer dan interessant. Over deel 3: mooie, of eerder bombastische climax van een bijzonder spektakelstuk. Sean Murphy neemt quasi de volledige verantwoordelijkheid op zich en bewijst van de twee markten thuis te zijn. Grafisch houdt hij zich met zwart in, goed wetend dat Matt Hollingsworth de kleurtjes toevoegt. Het viriele dat je zelden tegenkomt op een zwartwitprint, is opgekuist voor het grotere publiek. Het verhaal verloopt gezwind, is meeslepend en lekker gek, zoals het vaak in het hoofd van The Joker omgaat. White Knight, een geschifte ridder op zijn paard waarvan je liever niet in levende lijve het pad kruist.
08-12-2020

8/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *