Over Formule H2O bis: zo’n scenarist als Corteggiani heeft natuurlijk een enorme staat van dienst en put uit de verschillende verhaaltechnieken die hij ongetwijfeld al ooit eerder hanteerde. In deze Formule H2OBis het gekende recept van de persoonsverwisseling: een intelligente wetenschapster die als twee H2O -druppels water lijkt op Oma Boma, origineler kon je je het niet bedenken. De vampierische bloedarmoede levert helaas geen sprankelend, bruisend album met enigszins een wetenschappelijke context op. Charlie Chaplin wist in Modern Times bandwerk komisch voor te stellen, Leemans en Corteggiani zijn duidelijk niet zo begenadigd. Over Kapitein Mark: hé, had Carmen net in FC De Kampioenen 102 via een notariële akte geen villa geërfd? En nu is na Bibi Carmen Markske aan de beurt om grootgrondbezitter te worden in een ander niet-Belgisch oord. Beschouw het als louter toevallig, want erg toevallig is Hec Leemans mede-auteur van beide verhalen. Met dit verschil dat Markske meer geschikt is om zich in het ootje te laten nemen. De familiale cast wordt uitgebreid, verdwenen personages duiken terug op. De dolle fratsen van Markske blijven de leidraad en zorgen meer voor een lach dan een traan. Kapitein Mark, vermakelijk. Over De huwelijksreis van Bieke: te onthouden: één, onderteken niet zo maar een contract. Twee: leugentjes om bestwil, nooit goed. Wees altijd eerlijk ten opzichte van je naasten, het komt toch altijd uit. Drie: niet elke versierder heeft prijs. Bieke valt krijg je niet zo maar ingepalmd. En vier: ééndracht maakt macht. Hier op afgaande zou je denken dat dit een extra dikke aflevering is. Toch blijft het beperkt tot de flinterdunne 30 pagina’s. Much ado about nothing. Over Gewichtige zaken: Corteggiani legt al zijn gewicht in de schaal om deze gezondheidssekte met slechte bedoelingen alsnog te ontmaskeren. Gelukkig hebben Bieke en Markske voldoende medeleven met de kortstondige verdwijning van Fernand en proberen ze te achterhalen waarom hun asociale verhuurder plotsklaps zijn biezen heeft gepakt en niets meer van zich laat horen. Je neus in andermans zaken steken, het kan levens redden. Gewichtige zaken zit vol leuke ideeën, door het beperkt aantal pagina’s gaat de scenarist er (v)luchtig overheen. Over Duel aan de top: een flauw non-verhaal dat niet draait rond een persoonsverwisseling, wel de plek waar het zich moet afspelen ligt zo’n 200 km verder van de huidige plaats van gebeuren waar het spookt. Corteggiani stopt er heel wat clichés in en stelt op de voorlaatste bladzijde vast dat hij nog maar over één pagina kan beschikken, dus vlugvlug afhaspelen. Duel aan de top, het wordt tijd om de scenarist uit te dagen.
02-06-2021

6/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *