Over deel 1: verdoemd ben je toch wel bij het lezen van Batman Damned als je de geschiedenis van Demon en John Constantine uit het algemene patrimonium van uitgever DC niet kent. Azzarello schrijft een zeer duistere, letterlijk zielloze thriller waarin Batman worstelt met zijn innerlijke demonen, visioenen die hem confronteren met een waarheid die we voorheen nooit zagen. Hoe vaag is de grens met de werkelijkheid? Hyperrealist Lee Bermejo maakt het geheel nog beangstigender met de computerachtergrondtexturen. Batman Damned, hermetisch. Over deel 2: moeilijk te plaatsen vooral omdat Azzarello je algemene Batman-kennis ontregelt door andere fragmenten uit Bruces verleden te accentueren. Het harmonieuze familiegevoel van de jongen die het grote drama voor zijn ogen ziet gebeuren, wordt doorprikt omdat de schrijver al eerder een tweespalt inplant tussen vader en moeder. Tot zo ver het eerdere idyllische beeld. Of is dat net hetgeen waarmee Demon in je vel kruipt en je leven omver gooit. Batman Damned, atypisch, fascinerend. Over deel 3: knap, dat wel. Bermejo heeft een grillige, wrange doorwrongen stijl die de duistere schepsels uit Batmans dromen/nachtmerries extra verlevendigen. Helaas kan Azzarello’s scenario de inspanningen niet verzilveren. Het onderonsje tussen Swamp Thing, John Constantine, Zatana en de Joker mag dan menig ziel blootleggen, het raakt je kouwe kleren niet. Batman damned, vooral visueel uitdagend.
08-12-2020

6,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *