De vier albums vooraf als geheel aangeboden in een geseald pakket. Als geheel verdienstelijk. Over De keuze van de adelaar: beginnerswerk voor Paul Teng dat door de chaotische overdaad nogal doet denken aan de vluchtige tekeningen van een Studio Vandersteen-medewerker genre Frank Sels. Natuurlijk heeft Teng ook andere leermeesters uit de Franse school, hij zoekt stelselmatig naar een eigen stijl. Aanhouders winnen, want de Teng van nu heeft klasse en een grote métierkennis. Laat Delgadito daarom aanstormend talent geruststellen: de aanhouder wint. Alleen moet je een groeiproces doorstaan. Tengs eerste probeersel is verdienstelijk. Over Herinnering aan een rebel: een jonge, ambitieuze Paul Teng die op eigen scenario uitpakt met het verhaal van een eigenzinnige Indiaan die leeft op het scherpst van de snee. Moeilijk om diens inborst in te schatten, zit er wel een vleug oprechte menselijkheid in, rekening houdend met de wreedheden waarmee de blanken steeds hun wetten opleggen? Teng dwaalt een beetje van het Delgadito-pad af door zich te focussen op een Billy the Kid-achtige rebel. De tekeningen zijn rauw, nog anatomisch zoekend, alsof je een volgeling van Ferry aanschouwt. Jammer dat BD Must wel de moeite doet om het oude vierluik te laten inkleuren, terwijl de krakkemikkige lettering onaangeroerd blijft. Jeugdwerk. Over Bosque Redondo: Een eigenzinnige atypische western waarin Paul Teng het opneemt voor de Indiaan Delgadito die zich zonder scrupules een weg baant door de blanke heerschappij om Jan en alleman voor de gek te houden. Diens beweegredenen zijn net zo nobel als die van Judas, al kan hij zich tenminste beroepen op het onrecht dat alle kolonisten zijn bevolkingsgroep hebben aangedaan. Rauw van tekeningen, net niet in het kielzog van een Moebiusende Giraud. Ook de inkleuring is hard. Over De cirkel geschonden: Teng anno begin jaren 80 van de XXste eeuw is Delgadito best wel pittig en indrukwekkend voor de jonge, ambitieuze snaak. Gek genoeg kan je geen lijn trekken in de ontwikkeling van de hoofdpersoon, moeilijk ook om je met hem en zijn rotkarakter te identificeren. Teng toont al klasse te bezitten, helaas als scenarist moet er nog danig gekneed worden.
21-07-2021

5,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *