De dochters zijn natuurlijk terecht bevooroordeeld wanneer ze het werk van hun vader bejubelen. Zouden ze ooit echt andere strips gelezen hebben? Over De diadeem van Swaba: een routineverhaal. Professor. Schat. Gestolen. Hulp. Rondzwervingen. Diefstal. Deus ex machina. Terug thuis. Hoera! De poses zijn zo steriel, alsof paspoppen dienst deden als model. De plot is zo voorspelbaar met een ontknoping die er geen is. Al op hoofdrolspeler Snuffel gelet? Diens hoofd lijkt een omgekeerde Kuifje met zijn Kuif als sikje. Ondanks de vele gebeurtenissen is De diadeem saai. Over Bulderlachgas: spionage en ontvoeringen, het gebeurt tijdens een ontwenningskuur omdat het pas uitgevonden bulderlachgas de slachtoffers behoorlijk op de zenuwen werkt. Een verhaal volgens de Pom-traditie met Susan die op haar strepen staat, Bert die bij elke daad nog steeds met de ‘bibber’ op het lijf rondloopt, Piet die geïrriteerd zijn rookverslaving telkenmale onderbroken ziet worden. Echt bulderen doet Bulderlachgas jou niet, de vele bevrijdingspogingen tonen vooral de knulligheid waarmee de hoofdrolspelers voortdurend in de val trappen. Terwijl vele artiesten plakrasters gebruiken om enigszins reliëf aan de tekeningen toe te voegen, tekent Pom minutieus zijn streepjes zelf. Over Invasie uit het heelal: de Twilight Zone dringt door in de avonturen van Piet Pienter en Bert Bibber. Of Invasion from Mars? Pom houdt het nog behoorlijk bescheiden, we zien de buitenaardsen zelfs niet één keer in levende lijve. De Pom-adept ziet het natuurlijk als een geniale zet van de auteur om de lezer in het ongewisse te laten en Bert gelijk te geven. Zijn het alsnog de Russen? Over De Tijdmachine: voor een keer eens weg van de gebruikelijke habitat, het doet de reeks goed en laat een frisse wind waaien. Hoewel erg gevarieerd is het verhaal ook niet echt. Bert Bibber als redder in nood, eentje die zich steeds in nesten werkt. Met een teletijdmachine ter beschikking kan je véél meer aanvangen. Koeien tekenen, het is niet een van Poms specialiteiten. En Hilarius Timotheus Scharbij lijkt zo weggelopen uit een Robbedoes-verhaal. Wiebeling iemand?
20-06-2021

5,5/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *