Dagen van zand da’s zo’n boek dat zorgt voor – hoe kan het anders – stof tot nadenken. Een ambitieuze jongeman die carrière wil maken als fotograaf maar die uiteindelijk strandt in de zanderige omgeving van Oklahoma. Is hij een artiest of een verkrachter van de waarheid, een dilemma waar hij steeds concreet mee geconfronteerd wordt eens hij zich verdiept in de troosteloze plek met daaraan gekoppeld de overblijvende inwoners. De Jongh heeft een sterk menselijk onderwerp gekozen en haar eigen Grapes of Wrath neergepend zonder Steinbeck te kopiëren. Met voldoende pathos beklemtoont het leed de troosteloosheid. Mooi ook de verstrengeling tussen realiteit en fictie (door de foto’s), al denk je niet dat de auteur de waarheid geweld aan doet. De enige kanttekening is het kerende karakter van de hoofdpersoon. Hoe gebroken kan je zijn wanneer je door het verlies impulsief beslist om met het opgebouwde verleden te breken. Pleeg je net dan niet verraad? Zoals gezegd, met al dat zand, stof tot nadenken.
19-06-2021

7/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *