Het dossier maakt veel ruimte vrij voor de Lustige Zwervers Job en Bob, een creatie van Vandersteen die liep in Ons Volkske. Zij waren duidelijk al de voorlopers – zij het komischer – van Robert en Bertrand. De documentalist haalt ook de referenties aan, kortom verwijzend naar degene waar Vandersteen leentjebuur mee speelde. De doorlichting van de albums 8 tot en met 14 is helaas summier, al weet je nu hoe belangrijk het boek Knotsgekke uitvindingen van de 19de eeuw voor Vandersteen wel niet was. Over De weerwolf: “Slecht in gevaar, geweld in ’t gebaar.” Een leuze die perfect bij de twee vagebonden past. Vandersteen koppelt de twee landlopers aan een kind, achtervolgd door de eeuwige rivaal waarmee ze van tijd tot tijd de strijdbijl begraven om samen het kwaad te bestrijden. De weerwolf is een onderhoudende mysteriethriller met een verrassende ontknoping. Niet zozeer het voor de gek houden van nummer 17, wel hetgeen er net voorkomt is inventief. Niet iedereen komt er immers heelhuids vanaf! Over Het zilveren raadsel: Joeki is er gek genoeg vanaf het begin niet bij. Anachronismen sluipen in het verhaal: verwijzingen naar Vader Abraham (strook 51) en Eddy Merckx (strook 81-82). De cover met een wel erg uitgestrekte bolide doet aan Suske en Wiskes De gekke gokker denken. Het raadsel wordt grotendeels al halfweg opgelost. Gelukkig breit Vandersteen een vlot en geloofwaardig eind aan de strip. Wel een dure uitgave voor hetgeen het is. Lijkt de cover van Het zilveren raadsel wel niet erg veel op die van Suske en Wiskes De gekke gokker? Over De kwade hand: Het verhaal van Martha en Klara wordt opzij geschoven, de dames spelen een minibijrol. Wie is degene die zich voordoet als De Zwarte Hand en dus de omgeving terroriseert? Een iets te traditioneel copy paste-Vandersteen-verhaal. Over De Groene Draak: Marty Feldman als stripfiguur (strook 31, kader 1), nummer 17 met de bolle ogen is er de papieren kopie van. De politie doet mee tijdens een inval (41-2). “Maar goed, we doen mee… voor de premie.” Een mens moet zijn prioriteiten stellen. Staat Tajiland voor Thailand? De agenten zijn niet de slimsten thuis (53). Moraal omtrent het drugsverhaal (55-2): “Zielig tafereel. Uitgemergelde stakkers die hun ongeluk trachten te verdromen om in grotere ellende te ontwaken. “Sigaren van het merk Porto Stinko (66-1). Bertrand is een meesterbiljarter (76). Volkse folklore met goochelaar Laguerre in de hoofdrol. Met getrouwheidsverantwoording (112)! Wie in zijn leven voldoende Vandersteen-strips gelezen heeft, weet al vrij snel wie de dader is. Over Zwarte Mie de orgeldraaister: Even een Antwerpse volksfiguur in een andere context opvoeren. Geheimen, raadseltjes, mysteries, alles draait steeds rond geheimen die de plot nodeloos rekken. Het verhaal van Zwarte Mie duurt eindeloos en mist de nodige creativiteit. Voorspelbaar door de beperkte cast. Over Geheim document: Hoewel het begin onmetelijke mogelijkheden aanreikt met de sociale situatie en onlusten, gaat Vandersteen een volledig andere richting uit met een keiharde spionagethriller waarbij de wereldvrede als inzet dient. Wat volgt is een rijkgevuld verhaal waarin een stukje van Bertrands verleden ontbloot wordt. Een mooie scène voor het Brusselse Beursgebouw (strook 14). James Bond (Pond) verschijnt ten tonele. Een opmerkelijke enscenering op de stroken 25 en 26, het geklauter door de schouw. Wie Vandersteen ook assisteert, hij is niet de beste inkter. Over De spookhond: Degene die een hond moet tekenen, is er niet zo getalenteerd in. Een veertiende deel en wederom volgt de plot een vertrouwd stramien. Na tweederde is het mysterie al opgelost, alleen eist een albumuitgave natuurlijk tien pagina’s extra. Er volgt een verlengstuk met als slotstuk een knallende apotheose.
15-10-2021

7/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *