Over deel 1: erg stugge geschiedenisles waarin Pascal Davoz je overstelpt met feiten, filosofische gesprekken en politieke ontwikkelingen zonder rekening te houden met een innemende, warme kennismaking met de ambitieuze jongeman. Dus ja, dit eerste deel ligt zwaar op de maag. Hoe bijzonder Jean Tortons realistische tekeningen ook, soms werkt hij ontwrichtend door met pijltjes de leesrichting aan te duiden om je vervolgens een beetje verweesd achter te laten want hij springt dan onlogisch vaak naar een minder vanzelfsprekend kadertje. Dit eerste deel mist vooral passie in de vertelling. Over deel 2: tijd voor de Egyptische missie, ver van Frankrijk, omdat de populariteit van Napoleon in het thuisland bij heel wat ‘concurrenten’ behoorlijk de ogen uitsteekt en ze hem liever kwijt dan rijk zijn. Torton heeft zijn lesje geleerd en werkt nu klassieker, de normale leesrichting volgend zonder grafische ‘folietjes’. Het leest daardoor veel vlotter. Echter Davoz niet vergeten. Die wil maar beschrijvend vertellen en vertellen en vertellen en vertellen… Over deel 3: Napoleon had duidelijk een goedgevuld leven, Davoz maakt er gretig gebruik van. Hij vergeet echter al te vaak om het als een passioneel drama voor te stellen, hij is eerder op zoek naar onvergetelijke quotes en tal van heroïsche daden die Napoleon verrichtte. Maakt de lezing nogal stroef en sloom. Een doorbijter. Over deel 4: Davoz verandert alvast niet van tactiek en blijft het relaas volproppen met oorlogsfeiten en citaten. Heeft de vertaler zich gebaseerd op alle eerder omgezette levenswijsheden die de keizer nog meer heroïsch maakten? Taaie kost, verdienstelijk door Torton in beeld gebracht.
12-01-2022

6/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *