Over American Buffalos: de miserie in een indianenreservaat in een notendop met een verpauperde familie die de dagelijkse sleur probeert te overleven. Verveling, wroeging, frustratie, ontgoocheling en dat terwijl dit trotse volk ooit over de vlakte naast het wild leefde. Derib maakt van de gelegenheid gebruik om de sleutelmomenten van de Sioux en de rest van de inheemsen summier samen te vatten. Sympathiek beschrijvend, wel nog educatief saai van insteek met Amos als de rebelse hoop in sombere dagen. Over Business Rodeo: Business Rodeo is al veel avontuurlijker en toont meer het alledaagse leven van iemand die op eigen benen probeert te staan. Ook hierin de ontberingen van een verstoten native die net als de rest van de Sioux door alle blanken uitgebraakt worden, tenzij je hen iets opbrengt. Kwestie van een bijzondere habitat is deze paardenwereld een verademing met Amos die steeds beter zijn plek vindt, weliswaar zonder diens rebelse karakter te verliezen. Over Bad Lands: de opstandige rebel zoekt zijn roots terug op en wil in het reine komen met zichzelf, het levenspad dat hij tot nu toe bewandelde heeft danig de ogen geopend. Helaas trapt hij naïef meteen in een volgende val, want al zijn de intenties van de opstandelingen gerechtvaardigd, het doel heiligt niet de middelen. Derib zet even een stap achteruit met een meer repressief en agressief scenario waarbij de roodhuid zich voor een keer niet gewillig laat kisten. Alleen zit Amos wel gekneld tussen dat spervuur. Bad Lands, goed verteld. Ik heb de laatste tijd vooral geleerd wat het wil zeggen om vooral niet blank te zijn is de quote van de dag (Amos, plaat 16, kader 6). Over Wakan: en plots wordt de openbarende ontknoping zelfs ontroerend, Derib heeft het mooi naar een climax opgebouwd met een hartig en warm einde. Wakan is een waardige afronding waarbij het ras trots kan opstaan om haar identiteit te hervinden. Drama ten top met vrij donkere passages en toch straalt de strip hoop uit. Veel hoop. Mooi.
06-12-2021

6/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *