Qua uitgave, de kaft is het een zeer mooi boek. Over Yann en Verron, het verloop van hun carrière, Yann dan voornamelijk met Conrad, Verron met zijn leermeester Roba. Daarenboven een stukje over die nieuwe collectie bij Le Lombard, Derde Graad. En tot slot een toelichting bij de drie hierin opgenomen albums. Over deel 5 Breiz Atao: bij De Onnoembaren lukte het oneindig om de rebelse hoofdrolspeler tot in den treure uit te melken terwijl het publiek trouw bleef volgen. Met Govert Suurbier doet Yann hetzelfde; gewoon zijn ding. Hij amuseert zich met missionaris Govert en da’s leuk voor zowel de scenarist als voor Laurent Verron. Helaas is de revolutionaire opstand in Bretagne, ondanks de explosies, zo mak met een Govert die veelal achter de feiten aanholt, met separatisten die het boek voor een groot deel met hun onvertaalde leuzen vullen. En bovenal is de intrige allesbehalve intrigerend. Gelukkig redden Verrons tekeningen nog de meubelen. Over deel 6 Vade Retro, Hollywood: natuurlijk is dit een ontzettend leuk boek omdat het volgestouwd zit met tal van culturele filmreferenties: Buster Keaton, Charles Chaplin, Shirley Temple, Josephine Baker, Bugsy Siegel, Laurel en Hardy, Edgar Hoover, Hearst, zelfs John Wayne en John Ford! Wat volgt is een aaneenschakeling van gags met Yann die Groucho Marx gebruikt om nog verder te gaan in de ondermijning van de heiligenhuisjes. Veel verhaal zit er zelfs niet in (het grote plaatje?), je maalt er niet om want je herbeleeft het Hollywood van de Golden Age. Over deel 7 Zeppelin: komen er in voor of worden sporadisch vermeld: Agatha Christie, Francis River (François Rivière), Schwarz en Negger, de graaf van Rommelgem als kapitein van het luchtschip. Verron en Yann hebben na dit zevende deel de artistieke Suurbielbijl begraven. Zullen ze ooit nog een keer samen opduiken, de kans is klein! Jammer dat er niet van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om de reeks definitief af te ronden. Of is dat toch om die mogelijkheid op een vervolg ooit open te laten? Inhoudelijk ligt dit in het verlengde van een Cluedo-spel of een detectiveaflevering uit het oeuvre van Agatha Christie. Tien kleine nazi’s (in plaats van negers) die het moeten ontgelden. Govert loopt voornamelijk achter de feiten aan. Zeppelin bezorgt je een opgeblazen gevoel. Wat wil je, met al dat gas in de buurt. Knap en expressief getekend door Verron, alleen Yanns scenario mist toch punch. Soms is enkel parodiëren niet voldoende!
30-01-2022

7/10

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *